čtvrtek 20. července 2017

Diamantová liga: na parížskom mítingu slávi triumf Hejnová aj Špotáková

Hejnová po pomalšom začiatku sezóny vylepšila svoje tohtoročné maximum o sekundu a 24 stotín a na tento rok najrýchlejší Američanku Shamier Littleovou má manko dve stotiny.

Ďalším českým atlétom sa toľko neviedlo: tyčkařka Jiřina Ptáčníková skočila 438 cm a bola predposledná, Ján Kudlička bol v nabitej súťaži za 571 cm siedmy a výškař Jaroslav Bába skončil takisto siedmy za 229 cm. Tiež štvrťkár Pavel Maslák skončil v poli porazených.

"Konečne sa mi to podarilo, mám veľkú radosť. Paríž je asi moje zasľúbenej mesto, "hodnotila po závodu Hejnová.Na Stade de France vytvorila výkonom 53,29 sekundy český rekord v roku 2011 a o dva roky neskôr ho o šesť stotín vylepšila. "Boli tu skvelé podmienky, beh nemal chybu , ale verím, že mám ešte na lepšie časy," vyhlásila.

Špotáková zaznamenala trinástej víťazstvo v Diamantovej lige, prvé tohtoročné v tomto seriáli. Dnešným výkonom si zlepšila tohtoročné maximum o 32 centimetrov a o 62 cm porazila Austrálčanku Kimberley Mickleovou. Tretia bola vedúca žena tohtoročných tabuliek SUNET Viljoenová z JAR (63,15).

"Konečne som to zase ja. Potvrdila som si, že idem správnou cestou, "povedala po závodu Špotáková. Pochvaľovala si atmosféru. "Diváci oštepu fandili, bolo to skvelé, motivovalo ma to," uviedla. "Cítim sa dobre a v dnešnom pretekov sa to potvrdilo.Užila som si to, "dodala.

Naopak toľko sa nedarilo Pavlovi Maslákovi, ďalšiemu členovi tréningové skupiny Dalibora Kupku, ktorý obsadil v behu na 400 metrov siedme miesto v času 45,51 sekundy. Závod na jeden okruh vyhral nečakane Juhoafričan Wayde van Niekerk, ktorý sa prvýkrát v kariére dostal o štyri stoti ny pod 44 sekúnd a porazil Kiraniho Jamesa z Grenady.Vedúci muž svetových tabuliek, ktorý tento rok bol ešte o stotinu rýchlejší, dnes prebehol cieľom v času 44,17 sekundy.

O veľké prekvapenie sa na domácej pôde postaral skoku o tyči Renaud Lavillenie, ktorý síce skočil 571 na prvýkrát, ale na ďalšie postupné výške 586 cm stroskotal a porazilo ho päť súperov. Český zástupca Jan Kudlička obsadil za skok cez 571 cm siedme miesto, vyhral Grék Konstadinos Filippídis (591).

Závod na 100 metrov vyhral pri neúčasti Usaina Bolta, ktorý sa odhlásil pre zranenie, jeho jamajský krajan Asafa Powell. Ten si výkonom 9,81 sekundy upevnil druhé miesto v tohtoročných svetových tabuľkách. Za osobným rekordom zaostal o deväť stotín a takto rýchlo bývalý svetový rekordér nebežal štyri roky.V rýchlom závodu Francúz Vicaut vyrovnal na druhom mieste európsky rekord Francis Obikwelu 9,86 sekundy.

Kvalitné mí ting priniesol niekoľko najlepších výkonov sezóny - šprint na 100 metrov prebehla Shelly-Ann Fraserová z Jamajky v času 10,74 sekundy, o žrdi skočila Grékyňa Nikoleta Kiriakopúluová 486 centimetrov, osemstovka zvládla za 1:56 , 99 sekundy Eunice šumové z Kene, 3000 metrov prekážok zabehol ďalší Keňan Jairus Kipchoge Birech za 7: 58,83 minúty. Tisícpäťstovka vyhral Silas Kiplagat za 3: 30,12 minúty a Kubánec Orlando Ortega predviedol na krátkych prekážkach čas 12,94 sekundy.


Žádné komentáře:

Okomentovat